Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Βασκανία- Ένα παρεξηγημένο, λαογραφικά φορτισμένο φαινόμενο (μέρος Ι)

Η βασκανία- όπως πολλά φαινόμενα που αποτελούν συνέπεια εγκεφαλικών διεργασιών- παρά την επιστημονική τεκμηρίωση γύρω απ' την φαινομενολογία, συμπτωματολογία και ουσία της, παραμένει ενα φαινόμενο- ταμπού, επιφορτισμένο με δοξασίες και "παραψυχολογικές" (εντός εισαγωγικών κατ' εμέ που δεν αποδέχομαι τον όρο "παραψυχολογία" ή "μεταφυσικό" παρα μόνον τον χρησιμοποιώ για να ορίσω κάτι που απλά δεν εχει διερευνηθεί και αποκωδικοποιηθεί μέχρι σήμερα, το "μεταφυσικό" του σήμερα είναι το "φυσικό" του αύριο) θεωρίες- συνήθως ανυπόστατες και καθαρά  μυθοπλαστικές.

Παραθέτω αποσπάσματα απο γνωστούς επιστήμονες που εχουν ασχοληθεί με την έρευνα αυτού του τόσο συχνού φαινομένου: 

Ρούπερτ Σέλντρεηκ- Βρετανός Βιολόγος:
«Η ικανότητα να νιώθουμε το βλέμμα κάποιου πάνω μας είναι πανανθρώπινη. Οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές φορές όταν καρφώσουμε το βλέμμα μας στην πλάτη κάποιου εκείνος στρέφει το κεφάλι προς τα πίσω. Έχω διαπιστώσει ύστερα από πολυάριθμα πειράματα ότι το 80% των ανθρώπων μπορούν όντως να αντιλαμβάνονται όταν κάποιος τους κοιτάζει έντονα».
 Σχετικές αναφορές στο βιβλίο του:
« Τα 7 Πειράματα που θα Αλλάξουν τον Κόσμο»

Ο Βρετανός ψυχολόγος Σερ Σίριλ Μπερτ είχε μιλήσει για τα "ψυχόνια" καθώς και ο Γκρέι Βάλτερ- νευροψυχολόγος:   «Ο ηλεκτρισμός που παράγεται στον εγκέφαλό μας τη στιγμή που εμφανίζεται μια σκέψη, μια επιθυμία ή μια παρόρμηση μπορεί να επιδράσει εξ αποστάσεως στο περιβάλλον».

Ο τελευταίος πραγματοποιησε μια σειρά πειραμάτων, συνδέοντας μια ομάδα εθελοντών με ηλεκτρόδια που κατέγραφαν τους εγκεφαλικούς ηλεκτρικούς παλμούς τους και αυτοί μεταφέρονταν σε εναν ενισχυτή συνδεδεμένο με λαμπτήρα. Οι εθελοντές, λίγο πριν, είχαν λάβει την εντολή να πατήσουν το κουμπί που θα άναβε το λαμπτήρα. Δευτερόλεπτα όμως πριν τον ανάψουν, αφούτου είχαν πάρει την εντολή, καταγράφηκε  ένας ηλεκτρικός παλμός περίπου είκοσι μικροβόλτ ο οποίος  διαπερνούσε τον εγκεφαλικό φλοιό τους και μεταφερόταν μέσω του ενισχυτή στο λαμπτήρα ο οποίος και άναβε. Η πρόθεσή τους δηλαδή να πατήσουν το κουμπί, μεταδιδόταν με ΔΙΚΗ της φόρτιση και άναβε το λαμπτήρα ένα κλάσμα δευτερολέπτου προτου το πατήσουν. Συνεκδοχικά μπορούμε να συμπεράνουμε οτι ίσως οι σκέψεις που είναι γεμάτες με αρνητικό συναίσθημα, όπως ο φθόνος, έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν ενεργειακά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ατόμου που τις "δέχεται".

(συνεχίζεται)

Αμφιτρίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου