Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

εγκέφαλος, νους, πνεύμα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια πολυσύνθετη "μηχανή" που επιτελει συγκεκριμένες διαδικασίες. Η ενέργεια που δραστηριοποιεί αυτή τη "μηχανή" δεν είναι άλλη απο το νου.
Ο νους αποτελει το πιο ενδιαφέρον πεδίο για την επιστημονική έρευνα.

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τη λειτουργία του νου, οι ερευνητές ξεκίνησαν απ' την καταγραφή του κυμάτων που εκπέμπονται απο τον εγκέφαλο.

Τα κύματα Α ('Αλφα), δημιουργούνται όταν ο εγκέφαλος αδειάζει από τις αναμνήσεις και χαλαρώνει. Αυτά τα κύματα κυριαρχούν στα πρώτα στάδια του ύπνου. Αυτά είναι τα εγκεφαλικά κύματα που χαρακτηρίζουν τη χαλάρωση και το διαλογισμό, τη νοητική κατάσταση στην οποία ονειροπολούμε και αφήνουμε τη φαντασία μας να τρέξει ελεύθερη. Είναι η "γέφυρα" συνειδητού - υποσυνειδήτου. Είναι μια κατάσταση χαλαρωμένης επαγρύπνησης που διευκολύνει την έμπνευση, τη γρήγορη αφομοίωση δεδομένων και την καλή απομνημόνευση.

Τα κύματα Β (Βήτα), εκπέμπονται όταν ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται στην καθημερινή εγρήγορση οπότε κινούμαστε και σκεπτόμαστε. Είναι χρήσιμα στις πρακτικές δουλειές και εμποδίζουν το νου να χαλαρώσει (κοινώς να τεμπελιάσει).

Τα κύματα Θ και Δ (Θήτα & Δέλτα), εκπέμπονται όταν η εγκεφαλική δράση περιορίζεται. Μετά τον πρώτο ύπνο, ο εγκέφαλος πέφτει από τα κύματα Άλφα στα κύματα Θήτα και μετά στα Δέλτα. Στην περίπτωση αναισθησίας κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα. 

Πολλοί άνθρωποι επιτυγχάνουν την κατάσταση άλφα με χαλαρωτικές ασκήσεις αλλά ιδιαίτερα με τον έλεγχο της αναπνοής καθώς και με ασκήσεις με τις οποίες ολόκληρο το κορμί εστιάζει στη λειτουργία της αναπνοής. 

Ασκούμενοι στο να προσανατολίζουμε τον εγκέφαλό μας στην εκπομπή κυμάτων Άλφα, ανοίγουμε μια ακόμα πόρτα απεριόριστων νοητικών δυνατοτήτων όπως ο καθαρτικός διαλογισμός, ο δημιουργικός οραματισμός.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα  του εγκέφαλου  είναι  5.000 ως 700.000 μV.  Η ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα  εκπέμπεται με τη μορφή κυμάτων  1-100 κύκλων (ΗΖ)  το δευτερόλεπτο. Και εντοπίζεται  αρκετές ίντσες  γύρω από το κεφάλι, όπως ακριβώς ζωγραφίζουμε το φωτοστέφανο  των αγίων.

Η δραστηριότητα  αυτή του εγκέφαλου  επηρεάζεται από το  άνοιγμα - κλείσιμο των ματιών, την υπέρπνοια και άλλα.

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του περιβάλλοντος που φθάνει 1.000.000 –2.000.000  μV, δηλαδή 2 V (βολτ) περίπου,  είναι κατά πολύ  ισχυρότερο του ανθρώπινου πεδίου.  Το πεδίο  του  περιβάλλοντος, που είναι διάχυτο, επηρεάζει άλλοτε θετικά  και   άλλοτε αρνητικά  τον άνθρωπο. Ωστόσο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο  υγιούς ανθρώπου, με την ενέργεια (φως-ηλεκτρισμό) που απορροφά από το περιβάλλον, είναι σε θέση  να διατηρεί ισορροπία, ώστε δράση  και αντίδραση  να είναι ίσες.

"Η Φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση, γιατί η γνώση είναι περιορισμένη ενώ η φαντασία απεριόριστη".
Άλμπερτ Αϊνστάιν


«Ο νους δεν είναι ένα σκεύος που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει».
Πλούταρχος


Αμφιτρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου